Vonkmachine
Vonkverspanen

Vonkverspanen of vonkeroderen is een vorm van verspanen waarbij met een elektrode of draad materiaal uit het werkstuk wordt weggenomen.
Met vonkverspanen kunnen vormen gemaakt worden uit elektrisch geleidende materialen.
Ook gehard materiaal en hardmetaal kunnen met uitersteprecisie bewerkt worden.

Zinkvonken
Zinkvonken is een vorm van vonkverspanen waarbij een vormelektrode als het ware in het te bewerken materiaal zinkt gedurende het verspaningsproces. Voor het zinkvonken heeft men dus niet alleen materiaal nodig voor het werkstuk, maar ook voor de elektrode. Deze vormelektrode bestaat meestal uit koper of grafiet. De elektrode is op alle denkbare manieren in bijna iedere gewenste vorm machinaal bewerkbaar waarna hij op de zinkvonkmachine in het werkstuk ‘zinkt’.

Draadvonken
Bij draadvonken wordt een dunne draad gebruikt als elektrode. Deze draad rolt van een spoel waarbij de machine een voorgeprogrammeerde contour afloopt. Het verspaningsproces snijdt dan het werkstuk. Je kan doorlopende contourgaten recht en conisch snijden.

Vonkboren
Het maken van startgaten vanaf 0,3mm tot 3mm welke meestal nodig zijn op de draadvonkmachine om de draad in te voeren. Vonkboren kan tevens gebruikt worden om bijvoorbeeld koelkanalen of andere minder nauwkeurige gaten te maken. Bovendien wordt het veel toegepast voor het verwijderen van afgebroken boren en tappen.

Blok